aktualizované: 19.04.2024 22:54:36

Oficiálna stránka  MO SRZ DOLNÝ KUBÍN

2009

Násada Šťuky

 
 
2009
 

 
  
 
 
 
Detské rybárske preteky Sabinov
 
   
    V dňoch 4. a 5. Júla 2009 MO SRZ Sabinov usporiadala pre deti rybárskych krúžkov už tradičný pretek v love rýb udicou (LRU) na štrkovisku Rožkovany. Lovilo sa 24 hod. nonstop ľubovoľnou technikou, najviac však na feeder a položenú. Z našej MO sa zúčastnili traja členovia ryb. krúžku zo Žaškova a to Timotej Flajs, Filip Flajs a Róbert Kurnota. Už v piatok  poobede sme rozložili stany, pripravili udice a so súhlasom generálneho riaditeľa pretekov sme môhli  potrénovať a otestovať nástrahy a návnady. Lovili sme technikou na feeder a položenú, spôsobom  CHYŤ A PUSŤ. A darilo sa nám,čo dokazuje aj skutočnosť , že z nášho tréningového  miesta nakoniec vzišiel aj víťaz pretekov, ktorý okrem iných ulovil aj Amura o váhe 9,5 kg a dĺžke 95 cm. Krásna ryba.
         
     V sobotu predpoludním sme losovali miesto lovu a z miesta tréningu sme sa presunuli asi o 20 m. Škoda , výsledky by boli určite lepšie. Pretek začal v sobotu o 12:00 hod. a končil v nedeľu o 12:00 hod. Lovilo sa nonstop a odhodlanosť detí bola užasná. O stravu a občerstvenie sa postaral usporiadateľ preteku a na prilepšenie pomohla Mária Flajsová a Róbert Kurnota st. Grilované pochúťky si deti nevedeli vynachváliť. Za pomoc pri starostlivosti o jedlo im veľmi pekne ĎAKUJEM.
 
     Pretekov sa zúčastnilo 61  z ryb. krúžkov zo Sabinova, Banskej Bystrice ,Dolného Kubína, Sniny, Lipian, Brezovice, Šarišských Michalian, Trebišova, Hanušoviec a Orlova. Lov prebiehal výbornej nálade. Z našich detí sa najviac darilo Timotejovi Flajsovi, ktorý chytil kapra a amura a skončil na 7. mieste. Róbert Kurnota na 25. mieste. Filip Flajs si počkal, a takmer na konci pretekov zasekol veľkého kapra, ktorý žiaľ pár metrov od brehu  sa vypol z háčika a nastal smútok. Škoda, ale to patrí k rybačke. Pri love doprovod  nemôhol deťom vôbec pomáhať, všetko si deti museli dokázať urobiť sami, no pri vylovení ryby môhol pomôcť susedný pretekár. Vcelku, výborné pravidlo. Ulovené ryby sa museli zasieťkovať a pravidelne ich chodili vážiť a púšťali sa späť do revíru. Na konci pretekov si deti aj doprovod dali chutný guláš a za tú dobu rozhodcovia vyhodnotili poradia. Po odovzdaní cien sme sa rozlúčili s novými známymi, deti s novými kamarátmi a vyrazili na takmer 200 km dlhú cestu domov.
 
 
Ján Flajs, vedúci ryb. krúžku zo Žaškova

 
 

      
    
     
      
 
     
 
 
 
 
Mladí rybári sa zúčastnili na celoslovenských pretekoch v Drahovciach
Lovili sme americké sumčeky na Slovensku.
 
 
Po roku sa opäť  naši mladí rybári, členovia rybárskych krúžkov pri MO SRZ zúčastnili pretekov v love sumčeka čierneho (ameiurus melas). Po minuloročnom prieskume žaškovskými chlapcami pod vedením vedúceho Jána Flajsa a ich poznatkoch, sme v nedeľu 21. júna v skorých ranných hodinách vyrazili tento krát v početnejšej zostave do Dráhoviec pri Piešťanoch, kde sa preteky konali. Mladí rybári zo ZOO Klubu v Dolnom Kubíne a Žaškova v počte pätnásť, traja vedúci krúžkov Ján Mazalán, Jozef Macík, Ján Flajs a náš domáci sponzor Martin Hubinák (Ryb. potreby, Hviezdoslavovo nám.) tvorili konečnú zostavu, ktorá o 9.30 hodine dorazila do Dráhoviec. Opäť ako v predchádzajúcom roku sme boli jediná výprava zo stredného Slovenska, zároveň najvzdialenejšia od diania pretekov.
 
Zopár údajov v skratke:
- na štarte sa zišlo 159 mladých pretekárov z 15 rybárskych krúžkov z celého Slovenska
- čas lovu od 10.30 do 13.30 hod., počasie - teplo, celý deň veterno
- počas pretekov bol povolený len lov sumčeka, ktorého pretekári  nesmeli  pustiť  späť do vody, každý sumček bez rozdielu veľkosti znamenal jeden bod, ostatné druhy  rýb sa vracali do vody
- pri manipulácii s rybou bola doporučená ochrana - rukavica proti bolestivému popichaniu
- veľkosť lovených sumčekov od 5 do 15cm
- počet úlovkov na pretekára po troch hodinách lovu bol od 14 ks až po159 ks (víťaz    preteku)
- nástraha všetko čo sa podobá na potravu
 
Počas celej súťaže boli úlovky niekoľkokrát zbierané a ich počet naproti podpisu rozhodcu a pretekára zaznamenaný do súčtovej karty pretekára.
Súčasťou pretekov bola aj účasť sponzorov a predajcov rybárskeho vybavenia. Milou pozornosťou organizátorov bolo podávanie makovej štrúdle pretekárom počas lovu. Po ukončení preteku, v priebehu vyhodnocovania dosiahnutých výsledkov, boli organizované rôzne súťaže, v ktorých deti získavali ceny v podobe  nástrah a inej rybárskej výbavy, záujemcov sponzor povozil na motorovom člne po jazere.
Vyhodnotenie výsledkov a odovzdanie cien trvalo viac než hodinu. Ocenení boli pretekári po 35. miesto, nášmu pretekárovi Robertovi Kurnotovi zo Žaškova sa podarilo v silnej prevahe domácich obsadiť 25. miesto s počtom 49 ks ulovených sumčekov. Na záver vyhodnotenia všetci naši pretekári dostali drobné rybárske darčeky. Domov sme odchádzali bohatší o ďalšie rybárske skúsenosti tak pretekári, ako aj vedúci s odhodlaním, že za rok určite prídeme opäť a ešte v početnejšej zostave.      
 
 Ján Mazalán, vedúci výpravy
 
 
Kompletnú výsledkovú listinu nájdete tu: vysl__drahovce_2009.xlsx [10 KB]
 
 
   
 
   
 
    
    
    
    
    
    
       
 
 
Rybarske preteky "Mlady rybar" 2009